top of page
Zoeken
Foto van schrijverLaura Vernooijs

Praktische Tips om je kind te leren niet met vreemden mee te gaan



Als ouder wil je niets liever dan dat je kind veilig is, ook wanneer jij niet in de buurt bent. Maar hoe leer je je kind op een begrijpelijke manier dat het niet zomaar met vreemden moet meegaan? Bij E Mucha Pedagogische begeleiding geven we ouders advies over dit soort belangrijke onderwerpen. In deze blog bespreken we hoe je kinderen kunt voorlichten over vreemden, zonder hen bang te maken, en hen tegelijkertijd leert wat ze moeten doen als iemand hen probeert mee te nemen.


1. Leer wat een 'vreemde' is

Het is belangrijk dat kinderen begrijpen wat het betekent om een vreemde te zijn. Bespreek dat een vreemde iemand is die ze niet goed kennen of waar ze zich niet vertrouwd bij voelen. Leg uit dat dit niet alleen geldt voor mensen die ze nog nooit hebben ontmoet, maar ook voor mensen die ze maar heel af en toe zien. Vertel dat een vreemde niet per se een “enge” persoon is; het gaat erom dat ze voorzichtig zijn bij mensen buiten hun vertrouwde kring.


2. Gebruik duidelijke en eenvoudige regels

Simpele, korte regels blijven beter hangen bij kinderen. Een regel als "Ga nooit mee met iemand die je niet goed kent" is eenvoudig te onthouden. Voeg daar specifieke situaties aan toe, zoals: "Ga niet met iemand mee, ook niet als ze zeggen dat ik hen gestuurd heb, zonder dat we het afgesproken hebben."


3. Geef duidelijke instructies over wat ze kunnen doen

Geef je kind concrete handvatten voor wat ze moeten doen als ze in een ongemakkelijke situatie terechtkomen. Bijvoorbeeld:

  • Zeg ‘Nee’ als iemand hen ergens mee naartoe vraagt zonder dat jullie dat hebben besproken.

  • Loop weg naar een veilige plek, zoals een winkel of een groep andere mensen.

  • Vertel het aan een volwassene die ze kennen zodra ze zich onveilig voelen of als iemand hen benaderd heeft.

E Mucha benadrukt hierbij ook dat kinderen niet bang hoeven te zijn om 'onbeleefd' te zijn. Hun veiligheid staat voorop.


4. Oefen met je kind

Oefening helpt om de kennis om te zetten in gedrag. Speel bijvoorbeeld rollenspellen waarbij je verschillende scenario’s uitprobeert. Wat zouden ze doen als iemand hen aanspreekt in het park? En wat als iemand hen iets lekkers aanbiedt in ruil voor hun gezelschap? Door te oefenen, leren kinderen om snel en adequaat te reageren. Doe dit uiteraard speelse manier, zodat kinderen zich veilig voelen en niet onnodig bang worden.


5. Leer kinderen om op hun gevoelens te vertrouwen

Leg aan je kind uit dat hun lichaam hen vaak kan waarschuwen als iets niet klopt. Bij E Mucha vinden we het belangrijk dat kinderen hun intuïtie leren vertrouwen. Zeg tegen hen dat als iets niet goed voelt, ze altijd het recht hebben om nee te zeggen en weg te lopen, ook als de persoon aardig lijkt.


6. Stel gerust en herhaal regelmatig

Bespreek regelmatig met je kind de regels en stel hen gerust dat het vooral bedoeld is om hen te beschermen. Kinderen hebben herhaling nodig om de boodschap goed te begrijpen en om vertrouwen te krijgen in hun eigen vaardigheden om veilig te blijven. Hou deze gesprekken luchtig en open te houden, zodat je kind zich niet angstig voelt maar juist sterk en voorbereid.


Hulp Nodig? E Mucha Staat Voor Je Klaar

Het opvoeden van kinderen is soms een uitdaging en het kan lastig zijn om de balans te vinden tussen veiligheid en vertrouwen. Bij E Mucha bieden we pedagogische begeleiding om ouders te helpen bij deze en andere opvoedvragen. Heb je hulp nodig of vragen over dit onderwerp? Neem gerust contact op, of plan direct een afspraak in via: https://koalendar.com/e/afspraak-emucha. Samen werken we aan de veiligheid en het zelfvertrouwen van je kind!


Kommentare


bottom of page